Historie

Der findes to versioner af vongole – in bianco (i hvid) og in rosso (i rød). Den hvide anses som den original version af retten, den indeholder ikke den mest omtalte ingrediens i forhold til hvad der er rigtigt og forkert: tomat (heraf rød). Det eneste tilhængerne af hver sin udgave retten er enige om, er at den skal serveres med en lang tynd pasta, oprindeligt var det Vermicelli, men i dag er Linguine og Spaghetti langt mere brugt, både i og udenfor Italien.

Retten er opstået i Campania regionen, som ligger ud til Middelhavet og har Napoli som hovedstad, som er en by, der har en stor madkultur. Napoli er berømmet for sin pasta og vongole en kulinarisk tradition for området og indgår endda i deres julemåltid som den første ret. Der er ingen lande i Europa, der producere flere muslinger end Italien og det er primært pga. vongole, men de bliver også brugt til risottoer, supper og andre pastaretter.

 

Opskrift

In bianco:

Ingredienser (4 personer):

1 kg. Små muslinger (mindste slags, der er tilgængelige)
Pasta (500 g. linguine eller spaghetti)
1 finthakket stor bundt persille
4 finthakket fed hvidløg
Evt. 1 chilipeber
200 ml. hvidvin
Olivenolie
Salt

 

Fremgangsmåde

 1. Sæt dine muslinger i koldt velsaltet vand i 1-2 timer for at få sandet ud af dem. (Angiveligt skulle lidt majsmel få muslinger til at åbne sig hurtigere.)
 2. Skyld og sorter muslingerne. Alle der ikke er lukket eller lukker, når de bliver trykket let på, smides væk.
 3. Hæld muslingerne i en pande med høje kanter eller en gryde, som er stor nok til dem og ekstra plads. I hæld hvidvin, sæt låg på og skru op for varmen.
 4. Sæt saltet vand over til pasta.
 5. Efter et par minutter tag låget af og vha. af en hulske find ud af om muslingerne har åbnet sig, når de alle har tag panden af varmen. (Gennemse væsken om der er bundfald, hvis der er bør væsken sies.)
 6. Kog pastaen meget al dente.
 7. Samtidig, sauter hvidløg (og chili) i en generøs mængde olivenolie (Jamie Oliver stil).
 8. Når hvidløget lige er begyndt at skifte farve tilføj muslingerne på panden vha. en hulske. Overfør derefter væsken fra muslingerne uden muslinger.
 9. Lad saucen reducere lidt, smag til med salt og tilføj en persillen.
 10. Pastaen bør være klar på dette tidspunkt og sammen med en lille smule pastavandet tilføjes den i panden, og retten blandes sammen og stå i et minuts tid.
 11. Servér øjeblikkeligt med lidt frisk persille på toppen.

 

 

In rosso:

Ingredienser (4 personer):

1 kg. Små muslinger (mindste slags, der er tilgængelige)
Pasta (500 g. linguine eller spaghetti)
1 finthakket stor bundt persille
4 finthakket fed hvidløg
300 g. overskårne cherry tomater
Evt. 1 chilipeber
200 ml. hvidvin
Olivenolie
Salt

 

Fremgangsmåde

 1. Sæt dine muslinger i koldt velsaltet vand i 1-2 timer for at få sandet ud af dem. (Angiveligt skulle lidt majsmel få muslinger til at åbne sig hurtigere.)
 2. Samtidig, sauter hvidløg (og chili) i en generøs mængde olivenolie (Jamie Oliver stil). Det er ikke nødvendigt at starte med sovsen, da den kan laves meget hurtigt, men man kan intensivere smagene ved at gøre det.
 3. Tilføj tomaterne til panden og kog dem ved svag varme indtil de er bløde.
 4. Skyld og sorter muslingerne. Alle der ikke er lukket eller lukker, når de bliver trykket let på, smides væk.
 5. Hæld muslingerne i en pande med høje kanter eller en gryde, som er stor nok til dem og ekstra plads. I hæld hvidvin, sæt låg på og skru op for varmen.
 6. Sæt saltet vand over til pasta.
 7. Efter et par minutter tag låget af og vha. af en hulske find ud af om muslingerne har åbnet sig, når de alle har tag panden af varmen. (Gennemse væsken om der er bundfald, hvis der er bør væsken sies.)
 8. Kog pastaen meget al dente.
 9. Når hvidløget lige er begyndt at skifte farve tilføj muslingerne på panden vha. en hulske. Overfør derefter væsken fra muslingerne uden muslinger.
 10. Lad saucen reducere lidt, smag til med salt og tilføj en persillen.
 11. Pastaen bør være klar på dette tidspunkt og sammen med en lille smule af pastavandet tilføjes den i panden, og retten blandes sammen og stå i et minuts tid.
 12. Servér øjeblikkeligt med lidt frisk persille på toppen.

© Henrik Liltorp