Historie
Tiramisu har måske en mere omdiskuteret historie end nogen anden ret i Italien, og det siger ikke så lidt. Det utrolige er at retten med sikkerhed dog ikke engang er mere end 70 år gammel og alligevel kan en tredjedel af Italien være i krig over oprindelsen af tiramisu. Hele den Nordøstlige del har hver sin tid, sted og historie bag tiramisu, det eneste de er enige om er rettens betydning (direkte oversat til engelsk pick-me-up). En del mener at retten stammer fra Venedig, hvor de rigtige ingredienser blev brugt for 70 år siden. Andre retter har siden med blevet lavet rundt om i Italien med navnet “tirime su”. Det egentlige navn tiramisu kommer sandsynligt fra Treviso i Veneto regionen i 1970’erne. Her blev desserten opfundet af Ada Campeol på et værtshus, der havde brug for et energi boost efter at have født sin søn. Derefter blev hendes opfindelse raffineret af en lokal restaurant, som stadig laver desserten efter samme opskrift. En helt tredje idé bag tiramisus oprindelse er til den farverige side og er at den blev opfundet for at give italienske prostituerede energi i 1950’ernes bordeller.
Opskrift
Ingredienser (6 personer):
3 medium æg (4 pasteuriserede æggeblommer og 4 pasteuriserede æggehvider)
3 spsk. strøsukker
250 g. mascarpone ost
2-3 spsk. kakao pulver
250 ml. Marsala vin (Kahlua eller Ameretto kan til nød også bruges)
250 ml. stærk kaffe (espresso)
200 g. lady finger kager (helst Savoiardi)
Fremgangsmåde
- Separer æggeblommer fra æggehvider.
- Sæt kaffen over
- Pisk æggeblommerne sammen med sukker indtil det bliver let og cremet.
- Pisk æggehviderne indtil der dannes stive toppe.
- Tilføj mascarpone til æggeblommerne og bland det sammen.
- Hæld kaffen og vinen (eller anden alkohol) i hver sin dybe tallerken eller skål (ikke for dyb)
- Fold forsigtigt æggehviderne ind i blandingen uden at miste luftigheden fra blandingen.
- Fordel et jævnt lag af blandingen i bunden af et serveringsfad (22 cm i diameter x 10 cm i dybde. Helst i glas, så man kan se lagene.)
- Ved hjælp af en fin si, drys lidt kakao henover
- Dyp derefter enkeltvis kagerne i kaffe på den ene side og vin på den anden side. De må endelig ikke suge for meget væske til sig, da det kan blive ret slattent så. Lig et pænt lag af kagerne ovenpå kakaoen.
- Gentag processen: æggeblanding, kakao pulver og lady finger kager. Æggeblandings mellemlagene skal kun være tykke nok til at dække kagerne.
- Ideelt skal der være til 5 lag (i forhold til det beskrevne fad), slut af med et lag æggeblanding og kakao pulver allerøverst.
Sæt i køleskabet til nedkøling i mindst 1 time. Helst natten over, så får man en dessert med spark i!
© Henrik Liltorp