Historie

Der er en del diskussioner om hvor lang tid tilbage pasta egentligt kan spores i historien. Nogle mener at pastaen, næsten som vi kender den, blev indført da Marco Polo kom tilbage fra en af hans ture til Kina i 1271. Dog starter pastaens historie meget tidligere, da de gamle grækere grundlagde Napoli tog de en lokal ret til sig bestående af bygmel og vand blandet og tørret i solen. I antikkens Rom den romerske filosof Cicero priste retten ”Laganum”, som var en meget tidlig forløber for Lasagne. Romes primært importerede korn fra Sicilien til at lave pasta af. Så tidligt som i det 12. århundrede skrev Platina Vatikanets daværende kurator at Makaroni og Ost var en arv fra køkkenerne i Genova og Napoli. I det 13.århundrede opstår lasagne første gang i en kogebog med beskrivelse af hvad det er og hvordan det laves. I 1400-tallet hed personer i Italien der lavede pasta ”lasagnare”, da al pasta der blev lavet hed lasagne dengang. Det var først i begyndelsen af 1700-tallet at pasta blev folkets spise, da man fandt det rigtige klima at tørre pastaen i og samtidig kom opfindelsen af trykken, hvilket gjorde det muligt at lave pasta til få penge, der kunne brødføde folket. I 1740 i Venedig åbnede Paolo Adami den første pasta fabrik, der videreførte udviklingen. Hundrede år efter i Amalfi vandmøller og stenkværne begyndte at blive brugt, hvor semulje melet blev separeret fra. Samtidig med det udviklede markedet sig og der var pludselig brug for eksport over vand. Stille og roligt er de retter som vi kender og elsker i dag kommet og blevet til klassikere. De fleste i løbet af 1800tallet og 1900tallet. I samme periode er pasta gået fra at være hovedingrediens til at være tilbehør.

 

Opskrift

Ingredienser (4 personer):

300 g. ”00” mel (Semulje mel eller Hvedemel kan også bruges)
3 store æg
En knivspids salt

 

Fremgangsmåde

  1. Enten placer melet i en skål og lav en fordybning i midten, slå æggene ud i fordybningen og tilføj saltet. Begynd at blande indefra med en gaffel. Eller også brug en foodprocessor til at blande alle ingredienser med.
  2. Når det hele er kombineret ælt indtil en silkeblød tekstur er opnået. Hvis dejen er for tør tilføj en teskefuld olivenolie. Hvis den er for våd tilføj lidt mere mel.
  3. Dæk til med plastfolie og lad hvile i 30 minutter.
  4. Ved hjælp af en pastamaskine rul dejen ud på følgende vis: tag en klump dej på størrelse med en tennisbold og flad gør den (husk at dæk resten af dejen til i mellemtiden). Kør den derefter igennem maskinen på dens bredeste indstilling.
  5. Gentag det tre gange og begynde derefter at arbejde det igennem maskinen ved at sætte maskinen en tak ned hver gang pastaen bliver kørt igennem indtil den tyndeste indstilling.
  6. Lad pastaen lufttørre i ca. 5 minutter
  7. Derefter sæt pastamaskinen til tagliatelle indstilling og kør igennem igen og hæng den færdige pasta op enkeltvis så det ikke klistrer sammen eller lig ud på en plade strøet med lidt semulje mel. *
  8. Gentag processen indtil al dejen er brugt.
  9. Sæt en stor gryde med saltet vand over og koge.
  10. Kog pastaen 3-4 til den er al dente.

 

* Hvis du skal bruge en anden type af pasta end tagliatelle skal punkt 7 selvfølgelig ikke udføres.
** Opskriften på pasta er oversat fra Michela Chiappas “Simply Italian” TV-program.

© Henrik Liltorp