Historie

Retten carbonara er formentligt opstået lige inden 2. verdenskrig. I 1950 ”La Stampa” beskrev carbonara som en ret Amerikanske officerer efterspurgte efter den allieredes befrielse af Rom i 1944. Retten blev først anerkendt som en romersk ret, da mange Italienere spiste æg og bacon leveret af USA.

Der er flere teorier angående navnet carbonara. Da navnet er afledt fra carbonaro (trækuls brænder), så er der nogle der mener, at retten først blev lavet som et solidt måltid for Italienske trækuls arbejdere. I dele af USA har retten været kendt som kulminearbejderens spaghetti. Andre har ment at retten er oprettet som en hyldest til Carbonari, som var et hemmeligt selskab i starten af 1800 under Risorgimento (den Italienske samling). Højst sandsynligt er retten dog opstået på gadeplan i Rom.

 

Opskrift

carbonara

Ingredienser (2 personer):

2 Æg (Hele eller Æggeblommer)
100 g. Bacon (helst Pancetta eller Guanciale)
50 g. Revet Ost (Pecorino Romano eller Parmigiano-Reggiano)
220 g. Pasta (Spaghetti, Fettuccine, Rigatoni eller Linguine kan også bruges)
Peber
Havsalt
Olivenolie

 

 

 

 

 

Der er ufatteligt mange andre opskrifter på carbonara bare på dansk, hvor de fleste af dem indeholder mange flere ingredienser. Den mest brugte er nok fløde, og nej der skal ikke fløde i en carbonara! Det er en kardinal synd… Lidt hvidløg eller persille kan måske ikke skade noget, kun det autentiske forsvinder. Der er også flere grøntsagsversioner af carbonara med enten ærter, broccoli, svampe eller andre grøntsager. Svampe er nok i mine øjne det der er mest egnet til at tilføje, hvis man skal. Men til syvende og sidst vil jeg stadig sige: ”If it ain’t broke don’t fix it!

 

Fremgangsmåde

  1. Skær baconet i små stykker
  2. Sæt vand over og koge (husk og salte vandet)
  3. Steg bacon på en pande med lidt olivenolie indtil det er sprødt
  4. Pisk let æggene i skål og tilsæt ost og peber
  5. kog pastaen al dente og hæld vandet fra
  6. Hæld pastaen over baconet og lad det køle let af
  7. Tilsæt så æggeblandingen og bland let
  8. Server med det samme

© Henrik Liltorp